sreda, 28. april 2010

Hawking opozarja: Stik z vesoljci bi bil lahko poguben

Vesoljci skoraj zagotovo obstajajo, a človeštvo bi se moralo izogibati stiku z njimi, saj bi se lahko slabo končalo, meni Stephen Hawking.

Slabo končalo za Zemljane, je prepričan slavni profesor. Vesoljci bi morda preprosto oropali Zemljo njenih virov, nato pa odšli naprej. "Če nas obiščejo vesoljci, bi bil izid podoben Kolumbovemu izkrcanju v Ameriki, ki se ni dobro končal za staroselce," je med drugim povedal v dokumentarcu programa Discovery.
Namesto da bi skušali stopiti v stik z zunajzemeljskimi bitji, bi morali storiti vse, da se izognemo kontaktu z njimi. "Le sami sebe moramo pogledati, da vidimo, kako se lahko inteligentne oblike življenja razvijejo v nekaj, kar ne bi želeli srečati," je pojasnil.
"Mojim matematičnim možganom se zdi razmišljanje o vesoljcih povsem racionalno. Pravi izziv je ugotoviti, kakšni bi vesoljci lahko bili," dodaja. Sam meni, da večino življenja drugje v vesolju verjetno sestavljajo bolj preproste oblike življenja, kot so mikrobi.

Življenje na Evropi in Marsu?
Hawkingovemu prepričanju o obstoju življenja v vesolju se pridružuje tudi profesor Brian Cox. Fizik z univerze v Manchestru predvideva, da bi bili organizmi lahko pod ledom, ki objema Evropo, eno izmed Jupitrovih lun. Vedno več je tudi dokazov o življenju na Marsu, dodaja.


Hawking je vodilni raziskovalec teorije črnih lukenj in nastanka vesolja. 
Prihod vesoljcev primerjal s prihodom Kolumba v Ameriko.Ni komentarjev:

Objavite komentar