torek, 11. marec 2014

Pilot Jugoslovanske vojske spregovoril o videnju NLP

Suad Hamzić
Suad Hamzić, nekdanji pilot jet fighterja v Jugoslovanski vojski, je spregovoril o njegovih videnjih neznanih letečih predmetov. Suad svoje spomine sicer že dolgo piše za spletno stran Tango Six, v svojem zadnjem zapisu pa je napisal tudi o videnju nezemljanov. 

Svoj zapis začne z razmišljanjem, kako ljudje ne verjamejo, da obstaja še nekaj zunaj, tisti, ki so se s tem srečali, pa o tem zelo neradi spregovorijo. Sam je prepričan, da nekaj obstaja, saj je na lastne oči videl znamenja, ki so kazala na to. Prav tako vedo tudi njegovi sodelavci in drugi ljudje, ki so se obrnili na vojsko za razlago, ta pa je vse do sedanje primere zakrila. 

Hamzić je prvič videl neznani leteči predmet spomladi leta 1972 v zgodnjih popoldanskih urah. V dvosedežnem letalu MiG 21 sta s kapitanom Dušanom Stipićem opravljala rutinsko izvidniški let. Ko sta priletela na kordinate, sta zagledala sijoč svetlobni objekt. Suad ni mogel določiti višine objekta, vendar ve, da je bil precej višje od njiju. In ker je bil le izvidniško rutinski let, letalo ni bilo opremljeno z ustrezno opremo, namenjeno letenju na višji nadmorski višini in hitrosti nad 1,6 macha. 

Jugoslovanski Mig 21
Začel se je dvigovati, da bi se predmetu čimbolj približal in tako dobil boljši pogled. Dosegel je 13000 metrov nadmorske višine, neznano plovilo pa je bilo še vedno nad njima. Po njegovi oceni meni, da je bilo med približno 17000 in 24000 metrov nad morjem. 

Hamzić pravi, da sta se z Dušanom nekaj časa pogovarjala o tem, z drugimi pa nista razpravljala o svojem videnju. Prav tako nista naredila nobenega uradnega poročila in sčasoma sta začela gledati na srečanje kot da je to običajni del njune službe. 

Nekaj mesecev pozneje, lepega poletnega dne, je imel Hamzić drugo videnje. Ležal je na klopi v parku in užival v prostem dnevu. Okrog njega so bili kolegi piloti, vojaški tehniki in ostali člani 352. izvidniške eskadrilje. Opazil je veliko svetlečo kroglo. Sprva je posumil na vremenski balon, ampak ni bil še pravi čas za spuščanje. Tudi ostali člani so gledali v nebo, a jih ni prav zanimalo in so se raje norčevali. Po nekaj minutah je, kot pri prvem videnju, predmet počasi izgubljal svetlobo in nato odšel proti zahodu. 

Za tretje srečanje ne more potrditi, ali je bilo konec leta 1973 ali v začetku leta 1974. Bil je na nočnem treningu in po končanem usposabljanju so ga prosili, če bi šel nekaj preverit. Ko je prišel na koordinate, je zagledal žarečo svetlobo. Najprej je pomislil, da je komercialno letalo, nato pa ugotovil, da ne vidi vanj in da ima verjetno zaprta okna. Obenem je neznani predmet oddajal čudno svetlobo, ki se je spreminjala med rumeno, svetlo zeleno in vijolično. Nato je izginilo v oblakih. In tudi o tem ni želel nihče govoriti. 

Odkar je zapustil vojsko, je imel videnja še dvakrat. Leta 2008 in leta 2011, obakrat pa so bile luči zelo svetle, nato pa nenadoma ugasnile in izginile. Vedno je spremljal poročila, če bo vsaj kakšna omemba, ampak nikoli ni bilo nič. 

Suadovi spomini so še posebej zanimivi, ker imajo edinstveno ozadje. Po obiskovanju Jugoslovanske Air Force akademije je nadaljeval na Britanski akademiji. Leta 1980 je bil poslan v ZDA, kjer je deloval kot ocenjevalec fighterja F-5. Od leta 1986 do 1990 je služil kot vojaški ataše oboroženih sil Socialistične federativne republike Jugoslavije v Turčiji, nato pa se je leta 1993 upokojil kot polkovnik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar